ELSŐ LÁNCHÍD HÍRLEVÉL 4.
2012. szeptember 3.             

www.elsolanchid.hu/hirlevel04

HIDÁSZ NAPOK - Sopron, 2012. szeptember 18-19.

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2012. szeptember 18-19-én „Hidász Napok” konferenciát szervez másodszorra a Hotel Sopronban.

A konferencia tervezett témái között szerepelnek a folyamatban lévő hídépítések, nagy hidak monitoringja, vizsgálata, újabb Ipoly-hidak tervezése, M0 déli szektor rekonstrukciójának tervezése és még több más. A részvételi díj bruttó 14 000 Ft (+ szállás, étkezés).

További információ:


Pontonhíd - összefoglaló tanulmány és videógyűjtemény

Hajmási Dániel Zsolt elkészítette a pontonhidak hiánypótló összefoglalását. Diplomatervének vonatkozó része elérhető honlapunkon. A dolgozata tartalmazza az elsődlegesen hadi célokat szolgáló átkelési lehetőségektől kezdve a magyar hídépítés alapeszközévé vált TS nehézbárkákon át a három polgári pontonhídig bezárólag ezt a különleges szerkezettípust.

Gazdagon illusztrált tanulmányát jól kiegészíti videó-gyűjteménye.


Utófeszített vasbeton hidak üzemeltetési tapasztalatai

Az utófeszített vasbeton hidak üzemeltetésével kapcsolatos kérdések, aggodalmak időről időre előkerülnek, azonban a válaszok, eredmények rendszerint akadoznak, elmaradtak.

Legutóbb a szabadon betonozott és szabadon szerelt szekrénytartós hidak fővizsgálata adott okot a téma elemzésére.

A kérdéskör összetett és sok izgalmas részletet rejt. Ehhez csatlakozva, s egyúttal felhívva a figyelmet is az alapos vizsgálatok szükségességére, közreadjuk a digitális szakkönyvtárunkban a szabadon betonozott és szabadon szerelt hidak üzemeltetési tapasztalatairól 1989-ben készített tanulmányt, amely kritikus szemléletmódja miatt érdeklődésre tarthat számot.

Az utófeszített vasbeton hidak üzemeltetési köre természetesen ennél jóval tágabb. A szeletelt Hoyer-tartók kábelkorróziója több hídnál ismert, vagy a Keleti-főcsatorna feletti ívhidak ügye is külön vizsgálódást igényel.


Hídkatasztrófa Kínában: 2012. augusztus 24.

2012. augusztus 24-én az észak-kelet kínai Harbin (Pekingtől 1000 km-re északkeletre) harmadik körgyűjűjének Yangmingtan hídjának egy mintegy 120 méteres dilatációs szakasza leomlott. A felüljáró-rendszer egyik csatlakozó csomóponti ágának háromnyílású, folytatólagos, öszvér rendszerű, szekrény keresztmetszetű, változó főtartó magasságú szakasza ment tönkre, vélhetően a két közbenső támasz lokális tönkremenetele miatt. A felszerkezet az oldalára borult és az épp rajta áthaladó négy teherautóval együtt a földre esett. Három ember meghalt, további hat megsérült.

A 15,4 km hosszú hídrendszert 2011 novemberében adták át a forgalomnak. A hatóságok a silány építési minőségre és a járművek túlterhelésére hivatkoztak a katasztrófa után.

Magyar szemmel nézve nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a híd folyó feletti kábelhídjának kapuzatai erősen a budapesti Szabadság híd formavilágára emlékeztetőek.

Az elmúlt időszakban több híd-szerencsétlenség is beárnyékolta az amúgy kétség kívül elismerést érdemlő kínai hídépítést.

(Elmúlt időszak nagyobb balesetei: 2012. augusztus 8-án a Hedong híd (Guangchang megyében Jiangxi tartományban) omlott össze, megölve két embert. 2011. július 18-án a Baihe híd (Huairou kerület Pekingben) szakadt le túlterhelés miatt. 2011. július 14-én egy ember meghalt, 22 megsérült a Gongguan híd (Fujian tartomány Wuyishan) leszakadása miatt. 2011. július 15-én a Third Qianjiang River híd (Zhejiang tartomány Hangzhou) egy rövid nyílásának szélső része szakadt le, ráesve az alatta lévő hídra.)

 


További információk honlapunkon.

Eddigi hírleveleinket megtalálhatja honlapunkon összegyűjtve.

Hajós Bence - szerkesztő

elsolanchid@elsolanchid.hu

Amennyiben nem kívánja továbbiakban hírlevelünket megkapni, a következő linken lejelentkezhet: Leiratkozás

Hírlevél feliratkozás:
ok


Copyright © 2011 ELSŐ LÁNCHÍD - Mérnöki és Szolgáltató Bt - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio