ELSŐ LÁNCHÍD HÍRLEVÉL 2.
2012. március 12.             

www.elsolanchid.hu/hirlevel02

Épül az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd

A meglévő, régi híd rideg törésre hajlamos alapanyaga miatt új híd épül a Tiszán, közvetlenül a régi mellett, annak kifolyási (északi) oldalán. Az új híd háromnyílású, folytatólagos főtartójú, szekrény keresztmetszetű acél gerendahíd lesz. A négy vasbeton támasz alapozása 1 m átmérőjű Soilmec vasbeton fúrt cölöpözéssel készül. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 30 esztendeje nem volt ilyen léptékű hídépítés, így különösen is indokolt nyomon kísérni ezt a szép munkát.

Honlapunkon rendszeresen fényképes tudósítást adunk közre havi bontásban a hídépítés előrehaladásáról.


Válogatott hidász szakirodalmi bibliográfia

Két letölthető és tetszőleges szöveg keresésére alkalmas (kétrétegű) PDF fájlban közreadjuk a hidász szakirodalmi bibliográfiát.

Az első bibliográfia a kezdetektől 2002-ig tartalmazza szakbibliográfia jelleggel csoportosítva a korábbi bibliográfia gyűjteményeket, könyveket és önálló kiadványokat, folyóirat cikkeket, disszertációkat és aprónyomtatványokat.

A második bibliográfia 2004-2010 időszakban megjelent önálló kiadványokat és folyóirat cikkeket tartalmazza. Ez utóbbi azonos a Hidász almanachban hét esztendő alatt megjelent bibliográfiák gyűjteményével.

 


VIII. Vasúti hidász találkozó: Pécs, 2012. május 30. - június 1.

 

A MÁV Zrt., a Vasúti Hidak Alapítvány, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Vasúti Szakosztálya közös szervezésében a VIII. Vasúti Hidász Találkozót 2012. május 30-június 1 (szerda-péntek) között Pécsett, a Hotel Palatinus Centerben rendezik meg. A konferencia tervezett létszáma 140-160 fő. A konferenciára elsősorban a szakmai körök azon képviselőit várják, akik a vasúti hídépítés területén tevékenykednek, így a tudományos élet, tervezők, kivitelezők, hatóságok és üzemeltetők képviselőit.

A részvételi díj magába foglalja többek között a "Vasúti hidak a Pécsi Igazgatóság területén" c. szakkönyvet, amely a debreceni, budapesti, szegedi vasúti hidakról szóló könyv után a negyedik ilyen jellegű kiadványa az Alapítványnak.
Korábbi konferenciákhoz hasonlóan színvonalas előadások mellett kulturális rendezvények is lesznek. A konferencia a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési rendszerében akkreditálásra kerül, így a résztvevők a kapott pontszámokat jogosultságaik meghosszabbításánál felhasználhatják.

A VIII. Vasúti Hidász Találkozó részletes programjáról, híreiről az Alapítvány www.vashid.hu honlapján további tájékoztatás található, a jelentkezési lap itt letölthető.


Közuti hidak adatbázisa: www.hidadatok.hu

Az Egységes Hídnyilvántartási Rendszer 2009 óta tartja nyilván Magyarország közúti közlekedésre alkalmas hídjait. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Híd Önálló Osztálya a nyilvántartást azzal a céllal hozta létre és üzemelteti, hogy a hidak adatai a szakma és az érdeklődők számára könnyen hozzáférhetőek legyenek.

A hidász szakszolgálat mérnökei (KKK, MK, ÁAK, stb) részletes műszaki tartalmat és megfelelőségi adatokat kapnak, a tervezőirodák és a kivitelező cégek munkatársai információt kapnak a híd felépítéséről, kapcsolódó tervdokumentációról, míg a regisztráció nélküli egyszerű érdeklődők is láthatják a hídról készült felvételeket, a legfontosabb műszaki alapadatokat és a térképen azonosíthatják a hidakat.

A gazdag adatbázis segítségével pillanatok alatt ellenőrizhető, hogy milyen terveket őriz a híd kezelője, milyen beavatkozások történtek a híd életében, vagy mekkorák a híd keresztmetszeti adatai.

www.hidadatok.hu

Tervezési munkák során szintén hasznos segítséget ad a közúthálózat helyazonosításában a KKK által üzemeltetett www.utadat.hu oldal is, melyen akár a Google műholdképeken is kereshetőek a közutas szelvényszámok és egyéb adatok.


Eddigi hírleveleinket megtalálhatja honlapunkon összegyűjtve.

Hajós Bence - szerkesztő

elsolanchid@elsolanchid.hu

Amennyiben nem kívánja továbbiakban hírlevelünket megkapni, a következő linken lejelentkezhet: Leiratkozás

Hírlevél feliratkozás:
ok


Copyright © 2011 ELSŐ LÁNCHÍD - Mérnöki és Szolgáltató Bt - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio